ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΓΕΤΟΥ

Έδρα του Δήμου Κάτω Ολύμπου είναι ο Πυργετός, κεφαλοχώρι της βορειοανατολικής πλευράς του Νομού Λάρισας, με μόνιμο πληθυσμό 2.000 κατοίκους και ουσιαστικό εμπορικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής. Πρόκειται για μια όμορφη κωμόπολη αμφιθεατρικά χτισμένη στους πρόποδες του Ολύμπου, που συνδυάζει αρμονικά τη γραφικότητα και το φυσικό πλούτο με τις σύγχρονες υποδομές και τις δημόσιες υπηρεσίες των μικρών αστικών κέντρων.
Διαθέτει σχολεία όλων των βαθμίδων, ΕΛ.ΤΑ, Τράπεζα, Υποθηκοφυλακείο, Αστυνομικό Σταθμό, Κτηνιατρείο, Γραφείο Δ/νσης Γεωργίας, Αγροτικό Ιατρείο και πολλά καταστήματα εμπορίου, αναψυχής, άθλησης και διασκέδασης. Επίσης στον Πυργετού υπάρχει το δημαρχιακό μέγαρο, το κλειστό Γυμναστήριο "Πύρος Δήμας", υποκατάστημα ΚΑΠΗ, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Κάτω Ολύμπου.
Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο ανδριάντας του Μαρίνου Αντύπα που αγωνίστηκε για την αγροτική μεταρρύθμιση και δολοφονήθηκε στον Πυργετό το Μάρτιο του 1907. Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα έγιναν το 1985 έπειτα από πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυργετού.
Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή, την οικοδομική δραστηριότητα, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες, ενώ πολλοί δραστηριοποιούνται σε διαφόρους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς. Στον Πυργετό γεννήθηκε και έξησε ο μεγάλος δεξιοτέχνης του κλαρίνου και τραγουδοποιός Βάϊος Μαλιάρας.
Ιδιαίτερα γραφικά είναι τα εξωκλήσια του Πυργετού, πραγματικά φυτεμένα μέσα σε πανέμορφες δασώδης εκτάσεις, ενώ ξεχωριστή ομορφιά έχει το "πετρογέφυρο".Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου